PHILDIE onderdelen.

Phildie frontverlichtingNaast de productie van de PHILDIE messing treinmodellen is ook een breed scala aan onderdelen ontwikkeld. Geëtste nummerplaten voor NS locomotieven in schaal N en H0, messing geëtste fietsen in schaal N, bouwsets voor NS-lichtseinen en interieur voor de DDm2, zie hier voor de bouwbeschrijvingen. Tevens zijn fabrieksonderdelen opgenomen welke betrekking hebben op de PHILDIE modellen.

Phildie seinenOok in eigen huis ontwikkeld, de rijtuigverlichting voor schaal N, te verkrijgen in bouwsets en als gebouwde onderdelen, evenals de vernieuwde frontverlichting met vier seinbeelden. Alle verlichting uitgevoerd in SMD-componenten. Stuur een e-mail indien meer informatie is gewenst over geëtste nummerplaten/opschriften of over de verschillende bouwsets. Voor het bestellen van locnummers/opschriften en onderdelen zie het betreffende bestelformulier Schaal N, Schaal H0, Schaal 0.

GEBRUIKS ADVIEZEN.

Locnummerplaten.
Phildie loc-nummersDe achtergrond (tussen de tekst en/of afbeeldingen) van de geëtste loc-nummerplaten dient nog op kleur te worden gebracht. Inkleuren met een merkstift in de juiste kleur is een mogelijkheid maar blijkt helaas niet altijd kleurecht. Een andere mogelijkheid is de schilden in de juiste kleur te spuiten. Na het inkleuren de schildjes aan de voorzijde ontdoen van de verflaag op de opliggende tekst/afbeelding middels waterproef schuurpapier korrel 800 of hoger en nabehandelen met PHILDIE-finish. Voor een goede hechting van de lijmverbinding eveneens de achterzijde van de plaatjes opruwen met fijn schuurpapier.
Het verlijmen van de plaatjes kan met secondenlijm worden gedaan, wat een uitstekende hechting geeft, maar LET OP: de dosering is erg kritisch, overtollige lijm kan de lak van het model aantasten. Contactlijm kan ook worden gebruikt, éénzijdig aanbrengen en direct verlijmen. Echter, ook hier onder dezelfde condities als bij secondenlijm.
Een andere mogelijkheid is het gebruik van onverdunde PHILDIE-finish of Kristal-Klear echter met een beduidend minder sterke hechting.

Bij de loc-nummerplaten voor de NS de-loc 2200-2300 wordt voor de Piko modellen schaal 'N' en 'H0', gele cellofaan meegeleverd voor het nabootsen van de gele koplampen. Knip een aantal vierkantjes uit het cellofaan en verlijm deze m.b.v. blanke vernis o.g. voor de LED-afscherming op de printplaat of aan de binnenzijde van de kap voor de lamp opening. Om de juiste kleur te benaderen zijn 2 laagjes cellofaan voldoende.

Allan vleugel.
Allan vleugel De bewerking van de Allan vleugel voor de DE-1 en DE-2. Neem de vleugel met de leesbare zijde naar voren en vouw het onderste deel naar achter/omhoog zodat de beide delen één geheel vormen. Breng de vleugel in de juiste ronding van de neus van het treinstel en laat een druppeltje blanke lak of secondenlijm, niet meer dan nodig, tussen de twee delen lopen en vervolgens aanbrengen op het model zoals hierboven omschreven.

Afwrijf transfers.
Allan vleugelSnij uit het dragervel de benodigde opschriften (schutvel er onder) en neem het op met een strookje tape. Positioneer het opschrift op de juiste plaats op het model en fixeer met de tape. Wrijf nu met een spatel of een zacht potlood over de drager om de opschriften over te brengen op de ondergrond. Verwijder de tape met de drager, leg vervolgens het schutvel over de opschriften en wrijf met de platte kant van de spatel goed na. Overtollige lijm verwijderen met een tissue en wat wasbenzine, met één zachte vlugge beweging, zie ook de handleiding Afwrijvers. Hierna de opschriften fixeren met een tipje blanke lak of beter nog, spuit het gehele model (beglazing verwijderen) over met PHILDIE-finish voor een egale mattering van het model. Verder naar bestellen van PHILDIE-finish.

Afwrijf transfer Tip.
Gedateerde afwrijfvellen kunnen nogal eens problemen geven bij het afwrijven, door uitdroging willen de opschriften dan niet van de drager los komen. Ga als volgt te werk.
Snij de benodigde afwrijver uit het dragervel, neem het op met een stukje tape en positioneer deze op het model, even met een haarföhn verwarmen en onmiddellijk daarna afwrijven. Eventueel nog een keer herhalen.

Decals (water transfers).
Allan vleugel Benodigdheden; van het fabrikaat Microscale de vloeistoffen Micro Set en Micro Sol.
Snij de transfer zo kort mogelijk om de afbeelding los (niet door de drager). Snij daarna wat ruimer om de omtrek door de drager. Week het uitgesneden deel in een bakje met handwarm water 8 seconden, daarna op een vochtig doekje nog ± 30 seconden laten inweken. Breng op de plaats waar de afbeelding moet komen Micro Set aan (voorkomt ook dat de decal omkrult tijdens droging) en breng de decal over op de ondergrond door hem voorzichtig van de drager af te schuiven. In de juiste positie brengen en laten drogen.
Micro Set-Micro Sol Daarna het oppervlak van de decal nabehandelen met Micro-Sol. Hierdoor wordt de decal week, het vormt zich op onregelmatige oppervlakken geheel naar de ondergrond, zorgt voor een goede hechting en maakt het (snij)randje om de decal nagenoeg onzichtbaar. Voorkom in dit stadium aanraking van de decal omdat deze zeer zacht wordt en daardoor makkelijk kan beschadigen. Indien het resultaat nog te wensen overlaat kan deze behandeling nogmaals herhaald worden.
Na droging het gehele model behandelen met PHILDIE-finish ter bescherming van de opschriften en voor een egale mattering.
Verder naar bestellen van Micro-Set - Micro-Sol en PHILDIE-finish.

Decal Tip 1.
Het kan voorkomen dat een luchtblaasje bij oneffenheden of grotere oppervlakken hardnekkig blijft.
Laat het geheel eerst goed drogen. Breng op de plaats van het blaasje een klein druppeltje Micro-sol aan en prik met een scherp voorwerp (naald) in de druppel door de decal. De vloeistof zal dan alsnog onder de decal trekken en het blaasje doen verdwijnen.

Decal Tip 2.
Na de behandeling van de transfers met Micro-Sol kan door de inwerking van de vloeistof op de ondergrond, een dof plekje of kring op en/of rond de decal achterblijven. Na het spuitwerk van de PHILDIE-finish is de kring vaak toch nog zichtbaar. Dit is te voorkomen door eerst op en rond de decal de vernis in een dun waasje aan te brengen. Houd daartoe het model tijdens het spuiten in tegenlicht, maak tijdens het spuiten kleine kringetjes en let erop dat er zo min mogelijk op het oppervlak terecht komt, zo weinig dat het onmiddellijk droog is en een mat uiterlijk geeft. Herhaal dit tot de decal een egaal mat oppervlak heeft en de randjes om de decal ook niet meer zichtbaar zijn. Laat het een uur goed drogen en zet daarna het hele model in de PHILDIE-finish. Zie ook de handleiding en tips op de pagina Verf-info.

Het toepassen van de hierboven omschreven gebruiksadviezen is geheel voor eigen risico, er kunnen geen rechten aan worden ontleend.

HANDLEIDINGEN / BOUWBESCHRIJVINGEN
Bij de bouwsets zijn alleen de betreffende tekeningen bijgevoegd, de bouwbeschrijving is hieronder te downloaden.
SCHEMA'S ELEKTRA: versie:
  IC- stuurstandrijtuig
  stuurstandrijtuig DDm
HANDLEIDING BOUWSETS:  
16-40003 Binnenverlichting rijtuigen
16-50201 / -50202 / -50203 Interieur DDm2
16-40013 Frontverlichting e-loc 1600-1700-1800
16-10401 Detectie / stroomafname Piko Hondekop
febr. '14
16-40014 / -40015 / -40016 Ombouw Piko Br64 schaal G
dec. '14
16-50205 HSL 1832 - ombouw Fleischmann 1600 okt. '15
HANDLEIDING BOUWSETS SEINEN:
Bij aankoop bouwsets NS seinen, op aanvraag.
 
16-50001 NS voorsein  
16-50002 NS drielichtsein  
16-50003 NS cijferbaksein  
16-50004 / -50005 NS dwergseinen  
16-50006 NS drielicht- vertakkingsein  
16-50009 / -50012 NS portaalseinen  
16-50007 / -50008 NS WUBO seinen  
ARTIKELENREEKS BOVENLEIDING:
Bij aankoop bouwsets bovenleiding­portalen, op aanvraag.
16-50051 / -50052 NS bovenleiding 1; Betonnen portalen 'Veluwelijn'.
16-50053 NS bovenleiding 2A; Stalen DIN-portalen.
  NS bovenleiding 2B; Afspaninrichting.
  NS bovenleiding 3; Enkelvoudige masten en meervoudige portalen (in ontwikkeling).
  NS bovenleiding 4; Rijdraden en draagkabels.
DIGITAAL OMBOUW:  
100-40421 / -40422 / -40423 Inbouw SpoorSound in Philotrain 2400 schaal '0'. juni '14
100-40401 / -40402 / -40403 Inbouw SpoorSound in Roco 2400 schaal 'H0'. mrt '16
16-40021 / -40022 Inbouw decoder en zwaailichten in Piko 2200 schaal 'N'. sept. '17
DIGITAAL ZIMO:  
  datablad Zimo locdecoder MX620 en MX64
  datablad Zimo MX-kleine locdecoders
  datablad Zimo functiedecoder MX680 en MX680N
  datablad Zimo MX functiedecoders
DIGITAAL ESU:  
  LokPilot V3
  LokPilot V4
  LokSound V3
  LokSound V4
DIGITAAL TAMS:  
  datablad Tams functiedecoder FD-R Basic
MODELBOUW:  
  Handleiding afwrijfopschriften
   

Inhoud:
Treinmodellen schaal 'N'
NS lichtseinen 'N'
NS bovenleiding 'N'
Ombouwsets 'N'
Frontverlichting 'N'
Onderdelen 'N'
Schaal 'H0'
Schaal '0'
Schaal IIm (G)
Spoorsound
Elektro en Digitaal
Verf programma
Spuitwerk
3D printen
Bestellen:
Bestelpagina 'N'
PHILDIE bouwsets 'N'
Loc nummerplaten 'N'
Bestelpagina 'H0'
Philotrain onderdelen 'H0'
Loc nummerplaten 'H0'
Bestelpagina '0'
Philotrain onderdelen '0'
Bestellen IIm
Bestelpagina verf
Bestelpagina Spoorsound
Bestelpagina elektro
Service:
Downloads
Toelichting bestelformulier
Bestelprocedure
Verzendkosten
Algemene voorwaarden
Route

logo facebook pagina
logo postadres logo e-mailadres
Dubbelklik voor terugkeer naar top pagina.
Deze website komt het best tot zijn recht in Firefox of Google Chrome.