NTM stoomtramloc 1-28 Kleine Henschel.

Handmonster Kleine HenschelKorte historie:
Wij citeren uit het archief van wijlen J.J. Tiedema en J.J. Buikstra over de Kleine Henschels, nummers NTM 1-28 met de bijnamen ‘Koffiemolens’ en ‘Kikkers’:

"Voor de lijnen Sneek-Bolsward-Harlingen, Heerenveen-Joure en Heerenveen-Gorredijk bestelde de NTM tien locomotieven bij Henschel & Sohn te Cassel. Dit op aanraden van de heer J.W. Stouts Sloot, hoofdingenieur werktuigkunde bij de Staatsspoorwegen. Stouts Sloots was aangetrokken als adviseur voor de aan te schaffen locomotieven bij de NTM. Vanwege de gunstige prijs en uitvoering als compacte en robuuste machine viel de keus op Henschel. Deze eenvoudige, zuinige en gemakkelijk te bedienen machines hebben eigenlijk goed voldaan bij veel maatschappijen en hebben een zeer lang leven gehad. De eerste locomotieven werden in 1882 in dienst gesteld. Zij deden dienst tot de opheffing van de NTM eind jaren veertig van de twintigste eeuw. Loc 13 kreeg in 1945 nog een grote herstelling bij de Noord Nederlandse Machinefabriek te Winschoten en was uiteindelijk bestemd voor het Spoorwegmuseum. Helaas is het daarvan niet gekomen en werd loc NTM 13 in 1950 verkocht aan sloper J. Smit te Heerenveen. Een stuk noord Nederlands erfgoed ging daarbij verloren".

NTM historie in model HO en O:
Reeds in de vroege jaren tachtig van de vorige eeuw verschenen er in ‘HO’ modellen van de NTM bij Philotrain. De Grote Henschel 29-50, rijtuigen BC 38-72, koppelwagens K13-17, goederenwagens uit de E-serie en open goederen-wagens G 1-25. Het is bijna dertig jaar geleden dat Philotrain spoor ‘O’ modellen begon te produceren in schaal 1:43.5. De NTM Grote Henschel 29-50 was het eerste spoor ‘O’ model bij Philotrain dat in 1987 het levenslicht mocht zien. Er volgden goederenwagens uit K, G, en E-serie, gevolgd door de rijtuigen BC 38-72 en BC 73-78. De Kleine Henschel mag niet ontbreken en zal in de eerste helft van 2016 in samenwerking met Phildie worden geproduceerd.

NTM Kleine Henschel 1-28 in spoor ‘O’:
De plannen voor dit model lagen al jaren op de plank en ook al weer jaren geleden werden de eerste stappen gezet voor de ontwikkeling van dit model. Al die jaren van voorbereiding hebben uiteindelijk hun vruchten afgeworpen en kan de productie van deze karakteristieke NTM loc beginnen. Dank zij de verzamelde gegevens uit de monden en geschriften van wijlen J.J. Tiedema en J.J. Buikstra hadden wij al een gedegen basis om een historisch verantwoorde serie modellen aan te kondigen. Mede dankzij de expertise en grondig historisch onderzoek door Wytze Wijbenga hebben wij besloten de volgende modellen te bouwen:

Cat.nr: Uitvoering: Kleur-biezen-lijsten Nummer­schild zijkant Nummer front Fabrieks­schild zijkant Dakvorm
435/68-1 NTM 13 NTM groen met biezen (jaren 30) geen ja geen

Oorsprong

435/68-2 NTM 13 NS olijfgroen (jaren 40) geen ja geen

Oorsprong

435/68-3 NTM 17 NTM groen, biezen, zwarte lijsten geen ja ja Stroomlijn
435/68-4 NTM 22

NTM groen, biezen, zwarte lijsten

geen ja geen

Oorsprong

435/68-5 NTM 28

Egaal NTM groen

ja nee ja

Oorsprong

De prijs is € 2.200,00, incl. btw.
Stuur een e-mail indien u een model van de NTM Kleine Henschel wilt reserveren.


Om het project te kunnen inplannen, verzoeken wij u om bij serieuze belangstelling te reageren vóór 1 november 2015.
U kunt uw order voor een model van een NTM Kleine Henschel aan ons kenbaar maken via de bijgesloten bestellijst. Wij verzoeken u om deze bestellijst per post, fax of per email op te sturen naar Philotrain Apeldoorn of in te leveren bij uw modelspoorwinkelier.
De levering van de modellen is gepland in het jubileumjaar van Philotrain: 2016. De uitlevering zal gefaseerd plaatsvinden.

Historische afbeeldingen:

NTM loc 13
Loc NTM 13, Steenwijk 1941 - archief Wytze Wijbenga.

NTM loc 17
Loc NTM 17, Heerenveen - archief Wytze Wijbenga.

NTM loc 22
Loc NTM 22, Steenwijk - archief J.J. Tiedema.

NTM loc 28
Loc NTM 28, Assen 1933 - archief Wytze Wijbenga.

Inhoud:
Treinmodellen schaal 'N'
NS lichtseinen 'N'
NS bovenleiding 'N'
Ombouwsets 'N'
Frontverlichting 'N'
Onderdelen 'N'
Schaal 'H0'
Schaal '0'
Schaal IIm (G)
Spoorsound
Elektro en Digitaal
Verf programma
Spuitwerk
3D printen
Bestellen:
Bestelpagina 'N'
PHILDIE bouwsets 'N'
Loc nummerplaten 'N'
Bestelpagina 'H0'
Philotrain onderdelen 'H0'
Loc nummerplaten 'H0'
Bestelpagina '0'
Philotrain onderdelen '0'
Bestellen IIm
Bestelpagina verf
Bestelpagina Spoorsound
Bestelpagina elektro
Service:
Downloads
Toelichting bestelformulier
Bestelprocedure
Verzendkosten
Algemene voorwaarden
Route

logo facebook pagina
logo postadres logo e-mailadres
Dubbelklik voor terugkeer naar top pagina.
Deze website komt het best tot zijn recht in Firefox of Google Chrome.