Ombouwset voor de Piko Br 64 in schaal 1:22.5.

Piko Br 64 schaal G><BR>
      <I>De Br 64 van Piko, omgebouwd naar de Veluwse Stoomtram Maatschappij 'VSM' 64 615.</I></p><br><br>
<p class=
 — Uit Nieuwzilver geëtste nummer-/naamborden —

Piko Br64 Loc-nummer VSM 64 415 Met het uitbrengen van de DB stoomloc Br 64 door Piko is voor de Nederlandse grootspoor liefhebbers in schaal 1:22.5, een Nederlandse museum stoomloc binnen bereik gekomen. Van dit type stoomloc is de Br 64 415 opgenomen in de collectie van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij, de VSM. Bij uitstek de gelegenheid nu om met een kleine ingreep deze Nederlandse museum stoomloc in model te realiseren. Met het vervangen van het locomotiefnummer en de fabrieksplaten is het relatief eenvoudig het model om te bouwen. Relatief in die zin dat met weinig onderdelen de ombouw plaats kan vinden. Echter, in de praktijk komt er toch iets meer voor kijken.
De bestaande opschriften wijken dusdanig af, dat de kap van het machinistenhuis toch een flinke aanpassing moet ondergaan. Ondermeer het DB logo moet in z'n geheel worden verwijderd om plaats te kunnen maken voor het smalle rechthoekige naambord 'Veluwse Stoomtrein Maatschappij'. Uitgezonderd de technische opschriften en de rode stip, dienen ook de overige opschriften van het machinistenhuis te worden verwijderd. Ook van de cilinders worden de opdrukken verwijderd omdat de nieuwe borden de bestaande niet geheel afdekken. Het gevolg is dat na het verwijderen van de bestaande opschriften de kap geheel of gedeeltelijk gespoten dient te worden.

Piko Br64 Loc-onderdelen VSM
 — De omgebouwde onderdelen. — 
Omruilactie.
De setjes loc- en fabrieksplaten zijn afzonderlijk verkrijgbaar en daarmee een uitdaging voor de doe-het-zelver. Een paar tips voor de ombouw zijn hieronder omschreven.
Aangezien voor de ombouw toch wel wat ervaring is vereist, bovendien heeft ook niet iedere hobbyist de mogelijkheid tot het verrichten van spuitwerk, is een vorm van een omruilactie opgezet.
Hierin wordt de gelegenheid geboden het machinistenhuis, het cilinderblok en de rookkastdeur uit te wisselen tegen een exemplaar welke al is voorzien van de VSM borden. Met de exploded view tekeningen uit de Piko handleiding behoeft het in- en uitbouwen van deze onderdelen wellicht geen probleem te zijn echter, uiteindelijk moet wel de hele bovenbouw van het onderstel worden gelicht om het cilinderblok uit te kunnen wisselen. Blijkt het verwisselen van de omgebouwde onderdelen op de loc toch een te grote uitdaging te zijn dan is ook hier de mogelijkheid dit door PHILDIE te laten uitvoeren.
Deze omruilactie is uiteraard onder voorwaarde dat de betreffende onderdelen in originele en onbeschadigde staat zijn.

Piko Br64 VSM front
 — Met de VSM rookkastdeur. — 
Digitaal.
De Br64 wordt af fabriek digitaal voorbereid geleverd. Naast de inbouw van een sounddecoder is er in de loc ook voldoende ruimte voor een pulserende rookmodule. Voor de aansturing van deze rookmodule is de Piko decoder niet geschikt. De ombouw naar digitaal wordt mede daardoor wat ingewikkelder. PHILDIE bied de service deze ombouw te realiseren al dan niet in combinatie met de fysieke ombouw.

Om het nog makkelijker te maken is er ook de mogelijkheid een compleet omgebouwd model incl. de Piko locomotief te bestellen.
Meer informatie en prijzen zie de Bestelpagina.

Piko Br64 VSM tender
 — De VSM 64 415 in bedrijf. — 
Voor de doe-het-zelver.
Knip eerst de bordjes uit het etsframe, ontbraam de diktekanten en plak ze, om het spuitwerk te vergemakkelijken, middels dubbelzijdige tape op b.v. een plankje.
Of de bestaande opdrukken nu d.m.v. stralen of schuren, waterproef 800 of hoger, worden verwijderd, het lakwerk zal moeten worden hersteld. Het verwijderen middels oplosmiddelen wordt stellig afgeraden.
Het ene zwart is het ander niet, met andere woorden, de juiste zwarting maakt het verschil of het lakwerk plaatselijk bijgewerkt kan worden of dat de gehele kap, technische opschriften afplakken, overgespoten dient te worden. Het PHILDIE kleurnummer 757 geeft de juiste zwarting waardoor het plaatselijk bijwerken mogelijk is.

Piko Br64 rookkastdeur VSM
 — De rookkastdeur. — 
Rookkastdeur.
Om de ombouw naar het VSM model nog iets meer cachet te geven, kan nog een extra aanpassing aan de rookkastdeur gedaan worden. De 64 415 heeft namelijk geen lange handgreep over de breedte van de deur en geen handwiel. Bovendien is de loc-nummerplaat in het hart van de deur geplaatst.
Verwijder de betreffende onderdelen alsook het elektra teken, en maak in het midden een sleuf overeenkomstig de bestaande opening waarin het locnummerbord bevestigd is geweest. Het kunststof nummerbord van het Piko model is breder dan het VSM exemplaar, breng het dan ook op de juiste breedte van het geëtste bordje. Maak de overige openingen in de deur dicht, uitgezonderd die voor de lamphouder, en breng linksonder een nieuwe handgreep aan, breed 8 mm, draaddikte 0,8 mm, e.e.a. zoals op de foto is te zien.

Spuitwerk.
Met het spuitwerk van de kap worden nu ook het cilinderblok, de rookkastdeur en de geëtste borden zwart gespoten. Om de opliggende teksten te ontdoen van de zwarte lak worden de bordjes na droging van de lak bewerkt met waterproef schuurpapier (800 of hoger). Voor een betere hechting van de lijm ook de achterkant van de bordjes schuren. Lijm de bordjes d.m.v. epoxylijm of contactlijm (eenzijdig aanbrengen, niet laten voordrogen) op de aangegeven plaatsen en breng het elektra symbool (de meegeleverde decal) aan op de rookkastdeur, zie foto. Na droging wordt de gehele kap en de onderdelen in de PHILDIE-finish gespoten voor een egale mattering.
Na uitharding van de vernis kan de locomotief weer in elkaar worden gezet met de aangepaste onderdelen.

Benodigdheden voor de ombouw;
Set locomotief nummerplaten VSM, bestelnr. 22-64415, zie de Bestelpagina.
Kleurlak zwart bestelnr. 757 en PHILDIE-finish bestelnr. 903, zie hiervoor het PHILDIE Verfprogramma.

Voor prijsinformatie, deelname aan de omruilactie en/of bestellingen, zie de Bestelpagina of stuur een e-mail.
Voor een printversie of download van bovenstaande informatie, zie de pagina Onderdelen info.

Inhoud:
Treinmodellen schaal 'N'
NS lichtseinen 'N'
NS bovenleiding 'N'
Ombouwsets 'N'
Frontverlichting 'N'
Onderdelen 'N'
Schaal 'H0'
Schaal '0'
Schaal IIm (G)
Spoorsound
Elektro en Digitaal
Verf programma
Spuitwerk
3D printen
Bestellen:
Bestelpagina 'N'
PHILDIE bouwsets 'N'
Loc nummerplaten 'N'
Bestelpagina 'H0'
Philotrain onderdelen 'H0'
Loc nummerplaten 'H0'
Bestelpagina '0'
Philotrain onderdelen '0'
Bestellen IIm
Bestelpagina verf
Bestelpagina Spoorsound
Bestelpagina elektro
Service:
Downloads
Toelichting bestelformulier
Bestelprocedure
Verzendkosten
Algemene voorwaarden
Route

logo facebook pagina
logo postadres logo e-mailadres
Dubbelklik voor terugkeer naar top pagina.
Deze website komt het best tot zijn recht in Firefox of Google Chrome.