Nederlandse bovenleiding in schaal 'N' en 'H0'.
Deel 3; Enkelvoudige masten en meervoudige portalen.

De opbouw van de spoordijk.
Of het nu een dijk op maaiveld hoogte is of op een verhoogde dijk, bij het grootbedrijf is er altijd sprake van een dijklichaam, het spoor ligt altijd hoger dan het maaiveld. In Nederland is dit ook uit noodzaak ontstaan omdat het merendeel van de spoorlijnen op een veenachtige (ex moeras) ondergrond liggen. Er wordt dan eerst een grondverbetering toegepast, de bovenste laag wordt afgegraven en vervangen door een zandlaag, de basis van het dijklichaam.

Een modelbaan bestaande uit modules wordt in veel gevallen uitgevoerd met een vlak tafelblad, geen onwijze keuze als basis voor een Nederlands landschap. Maar om enig reliëf te kunnen creëren zal er toch een vorm van laagsgewijze opbouw moeten plaatsvinden om de onontbeerlijke sloot langs de spoordijk te kunnen uitgraven. De tekening maakt het in één klap helder.
Kanttekening hierbij is, welke materialen ook toegepast worden, kurk - zachtboard - isolatie materiaal, het is zaak deze over het volledige oppervlak goed te verlijmen. Alleen dan heeft vocht geen invloed op het geheel. Natuurlijk, droog opslaan ook, maar dat spreekt voor zich.

Spoordijk constructie schaal NDoorsnede van de spoordijk in model. Onder het spoor ligt een railbedding van 3mm. De hoogte van de betonvoet is afhangkelijk van het toegepaste dijklichaam en railhoogte, bovenkant betonvoet is bovenkant spoorstaaf. Bij een verhoogde spoordijk wordt het taluut met isolatie schuim gevormd, eventueel afgewerkt/gemodelleerd met gips.

Verder is deze pagina nog in ontwikkeling.

Inhoud:
Treinmodellen schaal 'N'
NS lichtseinen 'N'
NS bovenleiding 'N'
Ombouwsets 'N'
Frontverlichting 'N'
Onderdelen 'N'
Schaal 'H0'
Schaal '0'
Schaal IIm (G)
Spoorsound
Elektro en Digitaal
Verf programma
Spuitwerk
3D printen
Bestellen:
Bestelpagina 'N'
PHILDIE bouwsets 'N'
Loc nummerplaten 'N'
Bestelpagina 'H0'
Philotrain onderdelen 'H0'
Loc nummerplaten 'H0'
Bestelpagina '0'
Philotrain onderdelen '0'
Bestellen IIm
Bestelpagina verf
Bestelpagina Spoorsound
Bestelpagina elektro
Service:
Downloads
Toelichting bestelformulier
Bestelprocedure
Verzendkosten
Algemene voorwaarden
Route

logo facebook pagina
logo postadres logo e-mailadres
Dubbelklik voor terugkeer naar top pagina.
Deze website komt het best tot zijn recht in Firefox of Google Chrome.